Mitől jó egy szemüveg?

2018-10-31 | Szempátia Optika

 

7 tipp, hogy évekig kényelmes és hű társunkra találjunk! 

A jó szemüvegkeret tökéletesen passzol az arc formájához, a bőr és haj színéhez, vagyis a színtípusunkhoz, és emellett tökéletes a kidolgozottsága. 7 pontban összegyűjtöttük, milyen szempontokra érdemes figyelni, hogy mindez teljesüljön, és hosszú évekig büszkén viselhessük a keretünket.

 

 

1. A tökéletes lencse

Az első és legfontosabb, amiért magát a szemüveget is viselnünk kell, hogy javítsa a látásunkat. A pontos és precíz vizsgálat alapkövetelmény, de a dioptrián túl is rengeteg olyan szempont van, amivel a tökéletes lencsének rendelkeznie kell. A közel vagy távollátás a legegyszerűbb szempont, de ezen túl fontos az is, hogy van-e más betegsége a szemünknek. Az enyhe kancsalság, érzékenység vagy a szürkületi vakság csak pár a sok lehetőség közül, amire figyelni kell. Optikánkban szakképzett optometristák vizsgálják meg a pácienseket, hogy mindenre kiterjedő figyelemmel készülhessen el a lencse.

 

2. Kényelem, mindenek felett!

Az első és legfontosabb szempont, hogy a szemüvegkeretünk kényelmes legyen. Ne lötyögjön, ne szorítson, és ne nyomjon sehol, se az orrnyeregnél, se a száraknál a fülünk mögött. Ha egy keret nem kényelmes, kín lesz a viselése, és inkább probléma lesz hordani, ami kiül az arcunkra is.

 

3. Műanyag, fém vagy titán keretet válasszak?

A műanyag keret előnye, hogy nagyon könnyű, rendkívül formagazdag, és színek tekintetében is hatalmas a választék. A műanyag keret esetében egyenletesebben oszlik el a súly, így igazán kényelmes a viselőjének. A fém keretek előnye a jobb illeszthetőség, mivel az orrnyergen kis papucsokkal támaszkodik. A titán keretek ideálisak fémallergiásoknak is. Webshopunkban mindhárom típusból óriási választék érhető el, így mindenki megtalálhatja a kedvére való modellt.    

4. Melyik a legjobb forma?

A praktikumon túl a szemüvegkeret öltöztet. Egy tökéletesen eltalált szemüvegkeret stílust visz a viselőjének megjelenésébe. Ahhoz, hogy valóban előnyös legyen, olyan formát kell választani, ami kiemeli az arc adottságait. Ehhez ismerni kell az arcunk formáját. Más szemüveg illik a kerek, ovális, szögletes vagy háromszög alakú archoz. A különböző arcformákhoz illő kerettípusokat külön cikkben is tárgyalni fogjuk.  

 

5. Figyeljünk a szélességre!

Az arc formájához a keret szélességének is illeszkednie kell. Ha szűk, vagy túl széles, egyaránt torzíthatja az arcunkat, megjelenésünket. A tökéletes szélességet könnyen megállapíthatjuk magunk is: a szem sarka és a keret közé illesszük a mutatóujjunkat, ha éppen befér vagy csak nagyon kicsi hely marad az ujj és a keret között, akkor ideális a szemüvegünk szélessége.

 

6. Színek szerelmese

Szemünk színe, hajunk színe és a bőrünk árnyalata mind meghatározza, hogy milyen színű keretet válasszunk. A kontrasztos és erőteljes színek nem minden típusnak állnak jól – hiába nagyon menők a vastag fekete keretek –, vannak típusok, akiknek a megjelenését a szolidabb színek előnyösebben hangsúlyozzák. Általános érvényű igazság, hogy a szemüvegkeret közel hasonló sötétségű legyen, mint a hajunk vagy szemöldökünk legsötétebb pontja. Kontrasztos típusoknak (sötét haj és világos bőr) jól állnak a sötétebb statement keretek, míg a lágy kontrasztokkal (hasonló tónusú haj és bőr) inkább kerüljük a vastag és sötét szemüvegeket. Egy visszafogott típuson sosem hat kevésnek egy visszafogott keret!    

 

7. A divat nem minden!

Ismerjük a mondást: „A divat változik, a stílus örök”. Ne a hírességek vagy az aktualitások alapján válasszunk, hanem az egyediségünk alapján és biztosan évekig elégedettek leszünk az eredménnyel!